Akne

Akne

Jedna od najčešćih kožnih bolesti su acne vulgaris, kod nas poznate i samo kao akne. Obično se pojavljuju tokom puberteta, kada počinju i hormonske promjene, a vrlo često se mogu zadržati i u odrasloj dobi. Vrlo često se javljaju kod žena u kasnijem životnom dobu, dok se u mladosti mogu javiti, i javljaju se kod muškaraca i žena podjednako.

Šta su to akne?

Početkom puberteta, kada se jave hormonske promjene, koža postaje masnija, i pojavljuju se akne, koje mogu biti crne i bijele. Pojavljuju se najviše na području lica, ali ih bude i u predjelu ramena, leđa, vrata, te na grudima. Mogu biti jako upaljene, izazivaju jako crvenilo na koži, sa pojavom bijelih upaljenih papula. Ignorisanje problema akni može dovesti do postupalne hiperpigmentacije kože ili mogu ostaviti trajne ožiljke.

Prepoznajemo tri vrste akni: blagi oblik akni (acne comedonica), umjereni oblik akni (acne papulopustulosa) i ozbiljne akne (acne conglobata).

Najčešći razlozi za nastajanje akni su:

  • Pojačano lučenje masnoće, sebuma, koja masti kožu i kosu, i vrlo često dovodi do seboričnog dermatitisa.
  • Ako se neredovno uklanjaju mrtve kožne ćelije one začepe kanale lojnih žlijezda, te dolazi do prekida lučenja sebuma. U tom slučaju se formiraju zatvoreni bijeli ili crni komedoni, tj. akne.
  • Jedan od najčešćih uzročnika nastajanja akni, jesu bakterije. Bakterije inače žive na koži, ali kada se previše namnože i nastane u začepljenim folikulama, izazivaju akne.
  • Osim navedenih faktora, jedan od uzročnika nastanka akni je upala. Upala je posljedica začepljenih lojnih kanala. U ovom slučaju folikul nabubri te uzrokuje upalu u okolnom tkivu.

Najčešće se akne pojavljuju kod pubertetlija (premda se mogu javiti u svakom životnom dobu), budući da su hormoni najčešći uzročnik pojave akni. Ako dođe do povećanog lučenja sebuma, koje je veće od stvarnih potreba kože, dolazi, dakle, i do pojave akni. Na njihovu pojavu utiče i osjetljivost lojnih žlijezda.

U velikoj većini slučajeva, akne se povlače same od sebe, ali je svakako potrebno poduzeti mjere kako ne bi došlo do ostajanja ožiljaka na licu i tijelu.

Kod starijih životnih doba, akne se javljaju kod žena koje boluju od sindroma policističnih jajnika, imaju razne hormonalne poremećaje, ili su doživjele neki psihološki okidač.

Osim nabrojanih uzroka za nastajanje akni, bitno je istaći i genetski faktor. Ako su roditelji patili od akni u odraslom dobu, velika je vjerovatnoća da će i dijete imati iste probleme. Pojedini lijekovi su takođe uzročnici bakterija (kortikosteroidi npr.). Pretjerano čišćenje kože, posebno agresivnim sredstvima, takođe može da izazove pojavu akni.

Neki faktori ne izazivaju akne, ali mogu pogoršati njihovo stanje. To su pretjeran unos ugljenih hidrata , mlijeko i mliječni proizvodi, slatkiši, teška šminka, cigarete,…

Bitno je istaći da pojava akni, posebno kod adolescenata, može uticati na smanjeno samopouzdanje, i može dovesti do raznih emotivnih stanja. Zbog toga je jako važno tražiti stručnu pomoć na vrijeme. Osim toga, liječenje akni na vrijeme može dati izuzetne rezultate, te spriječiti upale i ožiljke.

Podjelite ovaj post.

Zadovoljnih klijenata
0

Odvojite malo vremena za sebe. Vi to zaslužujete!

Rezervišite svoj termin za jedan od tretmana po trajno niskim cjenama!Očekujemo Vas, vaš koimetički salon Laser centar Šiško